Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Ο τσολιάς που με κάνει να ντρέπομαι.



Στην απερίγραπτης αισθητικής διαφήμιση του περιοδικού Crash που θα εκδίδει ξανά ο κ.Τράγκας, βλέπουμε μέσα σε ένα λεπτό την αντίληψη που έχει μια πολύ μεγάλη μερίδα των Ελλήνων για τον εαυτό τους και τη χώρα μας.
Μια χώρα που είναι το κέντρο του κόσμου, και που οι κάτοικοί της είναι απ' ευθείας απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων.
Που όλοι θέλουν το κακό της, και που έχει εχθρούς παντού. Τους Αμερικάνους, τους Τούρκους, τους κατοίκους της F.Y.R.O.M, ακόμα και τους εξωγήινους.
Που όλοι οι Ευρωπαίοι θέλουν να θέλουν να μας αποδυναμώσουν (λες και έχουμε καμία σημαντική δύναμη..).

Όλα τα παραπάνω συγκεντρώνονται στο πρόσωπο της κ. Μέρκελ. Ενός ατόμου το οποίο έχει στοχοποιηθεί όσο λίγοι τα τελευταία χρόνια. Η στοχοποίηση αυτή γίνεται από, κατά τα άλλα, πολύ διαφορετικές δυνάμεις συντήρησης που βρίσκονται στον δεξιό, αλλά και τον αριστερό χώρο του πολιτικού φάσματος.

Αυτοί θεωρούν την κ.Μέρκελ τον σύγχρονο δήμιο της Ελλάδας, υιοθετώντας την άποψη πως κάθε απόφασή της λαμβάνεται για το κακό της χώρας μας, ξεχνώντας πως διοικεί ένα κράτος και κάθε της απόφαση έχει αντίκτυπο στην εικόνα που έχουν οι κάτοικοί του για αυτήν. Επίσης, ξεχνάνε πως πρέπει να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας της -όπως ζητάνε να κάνουν οι πολιτικοί της δικής μας.

Αντί να κρίνουν πολιτικά τις αποφάσεις της, κυρίως ασκούν κριτική για την εμφάνισή της, όπως κάνουν χρόνια τώρα για τον κ. Πάγκαλο.
Κατηγορούν τους πάντες, για άλλη μια φορά, εκτός από εμάς τους ίδιους. Τον ίδιο τους τον εαυτό δηλαδή.
Αντί να κοιταχτούν στον καθρέφτη, "μπαίνουν" όλοι στη θέση του τσολιά, ο οποίος σηκώνοντας τη φουστανέλα του κάνει την κ.Μέρκελ να σωπάσει καθώς η πνευματική και νοητική ανωτερότητά μας, αποτυπώνεται και στα σωματικά προσόντα του τσολιά.

Χρησιμοποιείται για αυτή τη διαφήμιση ένα σύμβολο το οποίο είχε προκαλέσει τόσες αντιδράσεις όταν είχε χρησιμοποιηθεί για την αφίσα του τελευταίου gay pride, μα τώρα δεν νομίζω πως θα συμβεί το ίδιο.
Γιατί να συμβεί άλλωστε; Τώρα, ο τσολιάς είναι πολύ straight. Έχει μια πολύ αντρική συμπεριφορά, οπότε δεν υπάρχει φόβος για τη σεξουαλικότητά του, αλλά πολλοί θα ήθελαν να του πούνε και μπράβο.
Και αυτό με κάνει να ντρέπομαι.

8 σχόλια:

mahler76 είπε...

αυτή είνι η αντίληψη του Έλληνα γαμώ και δέρνω που είχε κέφι και δεν ήταν κουτόφραγκος να δουλεύει όλη μέρα κλπ κλπ που μας έφτασε ως εδώ.

Υ.Γ: Προφανώς και κοκάλωσε το βίντεο της Μέρκελ μόλις σήκωσε την φούστα ο Τράγκας. Οι μαραμένες γλαδιόλες το κάνουν αυτό.

Κωνσταντίνος Μπούγας είπε...

Ακριβώς. Αυτή την αντίληψη ήθελα να σχολιάσω, και αυτή η διαφήμιση ήταν η καλύτερη αφορμή πιστεύω..
Όσο για το υστερόγραφο έχω να πω απλά: lol. :P

Σε ευχαριστώ για το σχόλιό σου :)

Ανώνυμος είπε...

Και στην αρχή τρόμαξα με το σχόλιο σου στο TW, δεν μπορεί να το λέει αυτό, είπα. :P

Είναι ακριβώς αυτή η συμπεριφορά που όταν την βλέπω γύρω μου με πνίγει, την αποτύπωσες πολύ καλά πιστεύω. Και τώρα την έφτασαν να την κάνουν διαφήμιση. Μέσα σε όλα αυτά, αντί να γυρίσουμε να κοιτάξουμε τι κάνουμε λάθος, φοράμε ακόμα μεγαλύτερες παρωπίδες, έλεος..

KR

Κωνσταντίνος Μπούγας είπε...

ΚR,
όλους όσους σκέφτονται λίγο φυσιολογικά τους πνίγει πιστεύω. Δεν είσαι ο μόνος.
Όσο για τη διαφήμιση σαν διαφήμιση, πιστεύω είναι πετυχημένη, γιατί απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό το οποίο έχει τέτοιες αντιλήψεις.
Είναι πολύ δύσκολο να δεις τα λάθη, ειδικά αν τα κάνεις εσύ..

Ευχαριστώ για το σχόλιό σου :)

Ανώνυμος είπε...

Όντως το κοινό που ήθελε το πέτυχε. :)

[ελπίζω να έχεις καταλάβει ποιος είμαι, το "KR" (a.k.a "Kr...") οφείλεται (γεννήθηκε) από 'σένα :P]

Τα λέμε!

Κωνσταντίνος Μπούγας είπε...

Εννοείται πως κατάλαβα μικρέ μου φίλε. :)
καλό βράδυ :)

Ανώνυμος είπε...

Κωνσταντίνε καλησπέρα!Διάβασα το ποστ σου και θέλω να επισημάνω κάτι: καταρχήν η διαφήμιση είναι λίγο-πολύ ανόητη και αντιαισθητική. Το μέτρο του Έλληνα δεν εξαντλείται στην έμφαση στα 'προσόντα' του. Αυτά είναι ασχολίες για...αργόσχολους!Όσον αφορά όμως το πρώτο κομμάτι που έγραψες, θέλω να πω ότι το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι (ανεξαρτήτως κομματικών χρωματισμών-Δεν είμαι αριστερή,κεντρώα, δεξιά,ειδικά ακροδεξιά <-μακριά από μας!-) βλέπουν ότι η χώρα μας απειλείται από πολλά μέτωπα δεν είναι ούτε αιθεροβάμονες ούτε τρελοί κι αλλοπαρμένοι. Το να υπερασπίζομαι το συμφέρον της χώρας μου έναντι όσων την καπηλεύονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δεν είναι κάτι παράλογο, γιατί αν ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ κανείς γύρω από τα γεγονοτα θα διαπιστώσει ότι ναι: δεχόμαστε πιέσεις και παραβιάσεις απο τους Τούρκους στο Αιγαίο, οι Σκοπιανοί καπηλεύονται το μακεδονικό όνομα κόντρα στη διεθνή νομοθεσία και ιστοριογραφία, οι μουσουλμάνοι της Θράκης έγείρουν εδαφικές αξιώσεις και ασκούν προπαγάνδα στους Έλληνες πομάκους, τα σχολικά βιβλία(γιατί είμαι εκπαιδευτικός και τα γνωρίζω από πρώτο χέρι) υποβαθμίζονται και εξαθλιώνονται με τον καιρό,γιατί κάποιοι θέλουν να εξοβελίσουν τη λογοτεχνία, τη λαϊκή παράδοση και όλα εκείνα τα όμορφα πράγματα που καθορίζουν την ταυτότητα ενός λαού, οποιουδήποτε λαού..(τα λέει τόσο εύστοχα ο Όργουελ στο φ-ο-β-ε-ρ-ό '1984')
Γιατί κάθε λαός έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να διασώσει την εθνική του φυσιογνωμία προσαρμόζοντας παράλληλα στοιχεία του σύγχρονου κόσμου.

Για όλα τα πραπάνω βέβαια δε φταίει η Μέρκελ και οι λοιποί ξένοι ηγέτες αλλά εμείς που εκχωρούμε δουλοπρεπώς δικαιώματα στον πάσα ένα χωρίς κανένα αντίλογο, καμιά κριτική θεώρηση των γεγονότων.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι εμείς φταίμε, όπως λες που δεν υπερασπιζόμστε τα συμφέροντά μας, που μεμψιμοιρούμε.Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι δε πρέπει να προβάλλουμε ορισμένα θέματα ώστε να είμαστε ενημερωμένοι για το τι συμβαίνει.Αν καποιος θελει να ναι κοιμισμένος και αδρανής κακό του κεφαλιού του,αλλά το να μένουμε ΑΝΕΝΗΜΕΡΩΤΟΙ για το τι γινεται παγκοσμίως και αφορά κι εμάς ειναι ανεπίτρεπτο. Επόμενο είναι να αναλωνόμαστε σε αναλύσεις και σχόλια άσκοπα.

Όσο για το γιατί κάποιοι έχουν στο μάτι την Ελλάδα αφού δεν είναι χώρα δυνατή από οικονομική άποψη, εδώ ισχύει κατι άλλο:η χώρα αυτή μπορεί να μην είναι δυνατή μ αυτή την έννοια αλλά έχει δύναμη που βρίσκεται στην ιδιοσυγκρασία και τον πολιτισμό της.Αυτό είναι μάλλον ανεπιθυμητο ώστε να επέλθει η σαρωτική δύναμη των έξωθεν αλλαγών.Μη ξεχνάς τι είπε ο Κίσσιγκερ για την Ελλάδα!

Αυτά!Συγγνώμη αν σε κούρασα με τα πολλά λόγια.

Κλειώ, Θεσσαλονίκη

Κωνσταντίνος Μπούγας είπε...

@Κλειώ: χαίρομαι που συμφωνούμε για την αισθητική της διαφήμισης.
Προσωπικά, δεν νιώθω να απειλούμαι ιδιαίτερα από κάποιον άλλο λαό, γειτονικό ή μη.
Αυτή την αίσθηση ότι μας απειλούν "διάφοροι" εκμεταλλεύονται αυτοί που μας πουλάν όπλα. Αν δεν είχαμε τόσες πολλές αμυντικές δαπάνες, πολλά πράγματα θα ήταν διαφορετικά στη τωρινή κρίση.
Εννοείται ότι πρέπει να ενημερωνόμαστε, συνεχώς και για όλα τα θέματα που υπάρχουν στον πλανήτη. Όχι μόνο για ό,τι μας αφορά άμεσα ή έμμεσα.
Τέλος, δεν πιστεύω πως μας έχει κάποιος στο μάτι. Η "δήλωση" του Κίσινγκερ, εδώ και χρόνια έχει αποκαλυφθεί πως είναι κατασκεύασμα, και όχι πραγματική δήλωση. Μπορείς να διαβάσεις λεπτομέρειες εδώ: http://www.iospress.gr/ios2001/ios20010401b.htm

Σε ευχαριστώ για το σχόλιό σου.