Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Θα γίνουμε πρωταγωνιστές ενός παγκόσμιου Big Brother;

Η βιντεοεπιτήρηση έχει γίνει ένα κομμάτι της ζωής μας, αφού εφαρμόζεται σε χώρους όπου συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι, όπως είναι τα γήπεδα ποδοσφαίρου και άλλων αθλητικών δραστηριοτήτων. Με τον τρόπο αυτό αρχίσαμε να συνηθίζουμε κάπως την ιδέα του ότι μια βιντεοκάμερα παρακολουθεί τις κινήσεις μας. Βεβαίως, είχαμε προετοιμαστεί επαρκώς και μέσω των διάφορων reality τηλεπαιχνιδιών... Πολλοί υποστηρίζουν πως όλα ήταν σχεδιασμένα με χειρουργική ακρίβεια. Δηλαδή, η ιδέα της βιντεοπαρακολούθησης, πρώτα μας έγινε οικεία μέσω της τηλεόρασης, έπειτα έγινε σε χώρους μαζικής συγκέντρωσης και γίνονται σταδιακές προσπάθειες να γίνει και μέρος της καθημερινής μας ζωής. Νομίζω πως στην Αθήνα υπάρχουν κάποιες κάμερες σε διάφορα σημεία της πόλης. Γίνεται δηλαδή μια συντονισμένη προσπάθεια να γίνουμε όλοι πρωταγωνιστές στο δικό μας reality. Μόνο που το περιβάλλον αυτού του reality δεν θα είναι άλλο από την ζωή μας.
Δεν είμαι σε θέση να ξέρω κατά πόσο θα συμβάλει η βιντεοπαρακολούθηση στην ασφάλειά μας. Αυτό που ξέρω είναι πως γίνεται μια προσπάθεια καταπάτησης των λίγων δικαιωμάτων ελευθερίας που μας έχουν απομείνει. Δεν νοείται κάποια κοινωνία να προστατεύει τους πολίτες της παρακολουθώντας τους. Αυτοί οι οποίοι θα μας παρακολουθούν, θα παρακολουθούνται; Και αν ναι, απο ποιους; Άρα, πάντα θα υπάρχει κάποιος ο οποίος θα ελέγχει όλους τους υπόλοιπους. Οπότε σταδιακά θα οδηγηθούμε σε μια τεχνολογικά εξελιγμένη ολιγαρχία-μοναρχία, της όποιας θα άρχει όποιος ελέγχει τις βιντεοκάμερες, και κατά συνέπεια εμάς.


Το κείμενο αυτό έχει γραφτεί 2 χρόνια πριν και αναρτήθηκε στο forum από το ΒΗΜΑ Ιδεών, με το nickname μου Konstantinos.
Το link είναι εδώ.

6 σχόλια:

. είπε...

Τίποτα δεν είναι τυχαίο όταν πρόκειται για συμφέρον.Και το χειρότερο είναι ότι αν συμβεί θα φερόμαστε σαν να μην έχει συμβεί.Όπως γινόταν πάντα.Έχεις δει το zeitgeist?

Κωνσταντίνος Μπούγας είπε...

Εννοείται πως δεν είναι τίποτα τυχαίο. Για το συγκεκριμένο πιστεύω -κι ελπίζω- να μη φερόμαστε σαν να μην έχει συμβεί και να υπάρξουν κάποιες φυσιολογικές αντιδράσεις..
Δυστυχώς, δεν το έχω δει ακόμα παρόλο που μου έχουν πει να το δω κι άλλοι. Σκοπεύω να το κάνω σύντομα όμως.
Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου.

. είπε...

Eγώ πιστεύω πως αμα δεν αντιδράσεις επειδή δεν πληρώνεσαι τις υπερωρίες στην δουλειά σου και ζεις με αυτό,αφήνεις το δικαίωμα να βάλουν κάμερα μέσα στο σπίτι σου.Κάθε αδικία πρέπει να ακούγεται.Αν και δυστύχως είμαι της άποψης πως η αντίδραση είναι προβλέψιμη από εκείνους και όχι αιφνιδιασμός.Θα δείξει...

Κωνσταντίνος Μπούγας είπε...

Πιστεύω πως έχει διαφορά το να μην αντιδράσεις επειδή δεν πληρώνεσαι και διαφορά το να μην αντιδράσεις για τις κάμερες.
Το πρώτο έχει να κάνει με βιοποριστικούς σκοπούς, και μπορεί να μην αντιδράσεις αν δεν πληρωθείς για ένα μήνα σε περίπτωση που η αντίδραση έχει συνέπεια το να χάσεις τη δουλειά -και το μισθό σου- για πάντα.
Με τις κάμερες είναι λίγο διαφορετικά τα πράγματα, κύριως γιατί μιλάμε για κάτι που θα μας επηρεάσει(?) όλους ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης, κοινωνικής θέσης κτλ. Οπότε είναι φυσιολογικότερο να υπάρξει αντίδραση γι'αυτό. Ή μπορεί απλά να ελπίζω..

. είπε...

Έχεις δίκιο.Απλά το είπα με την έννοια πως όταν τους αφήσεις ένα παραθυράκι ανοιχτό με την ανοχή σου δεν θα διστάσουν να ανοίξουν κι άλλα μέχρι να σε κατακτήσουν ολόκληρο.

Κωνσταντίνος Μπούγας είπε...

Το κατάλαβα πως το είπες έτσι, απλά τα θεωρώ αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους με τη λογική που ανέφερα στο προηγούμενο σχόλιό μου.