Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Η ευγένεια των πολιτικών


Δεν με νοιάζουν, ούτε θέλω να σχολιάσω κάτι από τα λεγόμενα και των δύο όσο αφορά τις πολιτικές τους θέσεις.

Αισθάνθηκα πολύ άσχημα βλέποντας τον κ.Τσίπρα να μιλάει με αυτό το τρόπο σε κάποιον που έχει πάνω από τα διπλάσια χρόνια του. Δεν θεωρώ πως πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν πολιτικό τοτέμ ο κ.Κακλαμάνης, αλλά νομίζω πως οι στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας θα όφειλαν τουλάχιστον μία διαφορετική αντιμετώπιση.

Συζητώντας γι'αυτό με κάποιο άτομο που εκτιμώ αρκετά την άποψή του, ρώτησα αν είναι παράλογο που μου φαίνεται άσχημος ο τρόπος του κ.Τσίπρα. Η απάντηση που πήρα ήταν "το παράλογο είναι που περιμένεις ευγένεια από πολιτικό".

Με προβλημάτισε αρκετά, σκέφτηκα πως έχει άδικο και ότι δεν γίνεται να ισχύει αυτό γενικά. Μετά θυμήθηκα ότι στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές το μεγάλο παράπονο που είχαν από τον κ.Καμίνη ήταν ότι ήταν πολύ ευγενικός στις τηλεοπτικές του εμφανίσεις, περίμενε το συνομιλητή του να ολοκληρώσει και δεν έπαιρνε το λόγο με το "έτσι θέλω".

Τελικά, ο κ.Καμίνης εκλέχθηκε, οπότε σκέφτηκα πως βρήκα την εξαίρεση στον κανόνα και ετοιμάστηκα να το αναφέρω. Λίγες στιγμές μετά, όμως, θυμήθηκα πως η συνέχεια των ρεπορτάζ που αφορούσαν την στάση του στις τηλεοπτικές εμφανίσεις, αφιερωνόταν στην αλλαγή και στη "βελτίωσή" του σε αυτόν τον τομέα. Οδηγήθηκε δηλαδή στην υιοθέτηση της συνηθισμένης τηλεοπτικής συμπεριφοράς.

Και τότε έγινα ξανά απαισιόδοξος.

2 σχόλια:

izno είπε...

ωραίο ποστ. Αν μου επιτρέπεις ένα σχόλιο, πιστεύω πάντως ότι η ευγένεια δεν έχει να κάνει τόσο με κάποιο επάγγελμα (όπως τους πολιτικούς) αλλά με τη γενικότερη παιδεία μιας χώρας. Σαν λαός γενικότερα χρειαζόμαστε μαθήματα συμπεριφοράς. Άλλωστε και οι πολιτικοί μας κάποιοι από εμάς είναι, ασχέτως που μας αρέσει να τους βρίζουμε και να τους κατηγορούμε για όλα λες και δεν εκλέχθηκαν από εμάς αλλά ήρθαν ξαφνικά από το διάστημα για να μας ταλαιπωρήσουν.

Κωνσταντίνος Μπούγας είπε...

@izno: Έχεις δίκιο. Απλά πάντα ελπίζω πως κάποια βασικά ισχύουν σε όλους μας. Ένα από αυτά είναι και ο σεβασμός για τους μεγαλύτερους.

Σ'ευχαριστώ για το σχόλιο σου.